Bilgisayarı Zaman Ayarlı Kapatmak

Bilgisayarı Zaman Ayarlı Kapatmak

Bazen günlük kullanımda işleriniz için bilgisayarınızı açık bıraktığınızda bilgisayarı zaman ayarlı kapatmak isteyebilirsiniz. Bu durumun cebinize yansımaması için bilgisayarınızın otomatik belli bir süre sonunda kapanmasını isteyebilirsiniz.

Bilgisayarı programsız zaman ayarlı kapatmak için gerekli olanlardan bahsedeceğim sizlere. Çünkü bilgisayarınız gün boyu açık kalırsa bu donanımlarınızı eskiteceği gibi elektrik faturanıza da tuzlama yolu ile yansıyacaktır. Temel olarak 2 yol göstereceğim.

Bilgisayarı Zaman Ayarlı Kapatmak İçin Yöntemler

Bu yollardan ilki program ile bu işlemi yapmak olacak ama ben açıkcası harici bir yazılımı kullanmama taraftarıyım. Kendi kullanabileceğim basit bir kaç kod ile yapabileceğim işlemi neden bilgisayarıma program kurmak yolu ile yapmayı tercih edeyim?

1- Program il Bilgisayarı Zaman Ayarlı Kapatmak

Bilgisayarı zaman ayarlı kapatmak işçin tavsiye etmediğim bir yöntem olsa da tercih edecekler olduğu için bilgisayarı programsız zaman ayarlı kapatmak için kullanılabilecek çözümlerden ilki Auto PowerOn & ShutDown yazılımıdır. İnternetten aratarak bulabilirsiniz.

2- Bilgisayarı Programsız Zaman Ayarlı Kapatmak (Çalıştır Komutu ile)

Şimdi gelelim asıl konumuza. Bilgisayar kullanmayı az çok bilenleriniz “çalıştır” bölümünü bilirler. Çalıştır komutları için başlat menüsünden çalıştır bölümüne yada klavyelerinizden WinKey + R kombinasyonu ile ulaşabileceğiniz ve belli komutları girerek Windows üzerindeki uygulamaları başlatabileceğiniz görsel komut panelidir.

Lafı fazla uzatmadan konumuza gelelim. Bilgisayarı programsız zaman ayarlı kapatmak için bu pencereye yazacağınız bazı komutlara ihtiyacınız var. Ben komutu önce size yazıyorum ardından açıklamalarını yapacağım ve detayını anlatacağım.

shutdown -s -t 3600

Yukarıdaki kodda yer alan shutdown kapatma eylemini yerine getiriyor bundan tamamız ama tek başına yetersiz, tanımlama yapılması gerekiyor. Bir boşluk yanındaki -s komutu ise bilgisayarı kapatacağı anlamına geliyor. Eğer siz bilgisayarın yeniden başlatılmasını istiyorsanız -r ile değiştirmeniz gerekiyor.

Devamında yer alan -t komutu ise saniye cinsinden zaman girmenizi sağlıyor. Burada ufak bir hesap yapmamız gerekiyor. 1 dakika 60 saniye, 1 saat ise 60×60 dan 3600 saniye ediyor. Dolayısı ile bilgisayarınızı yukarıdaki verdiğim komut yardımı ile 1 saat sonra kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca eğer açık olan bir uygulamanın sistemin kapanmasını engellemesini istemiyorsanız ve açık olan programların kapanmasının zorlanmasını istiyorsanız komutun sonuna -f komutu ekleyebilirsiniz.

Komutu Nasıl İptal Edebilirim ?

Eğer bu işlemi iptal etmek isterseniz çalıştır penceresine shutdown -a komutunu girmeniz yeterli. Tüm kapatma işlemleriniz iptal edilecektir.

Tabi komutların detaylarını öğrenmek ve komutu kendinize göre özelleştirmek isterseniz çalıştır penceresine shutdown /? komutunu yazmanız gerekiyor.

Tüm Komutları Nereden Öğrenebilirim ?

Eğer komutlarla uğraşmadan görsel bir arayüz isterseniz shutdown -i komutu ile daha rahat bu işlemi yapabilirsiniz. Bunun ile harici bir yazılıma ihtiyacınız kalmaz.

Ayrıca bilgisayarı zaman ayarlı kapatmak dışında kalan tüm çalıştır komutlarını öğrenmek ve bilgisayar kuıllanımınızı geliştirmek isterseniz çalıştır komutları makaleme okuyabilirsiniz.

Ayrıca YouTube kanalımdan oyun içeriklerime göz atabilir eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski