Windows Çalıştır Komutları Nasıl Kullanılır?

 

Windows Çalıştır Komutları Nasıl Kullanılır?

Windows çalıştır komutları ile pek çok uygulama ve işleme kısa yoldan erişmeniz mümkün. Gelin beraber bu yazımızda windows kısayollarını öğrenlim.

Öncelikle bilgisayarınızda çalıştır yok ise nasıl aktif hale getirebileceğinizi görelim. Windows 10, Windows 8, Windows 8,1 kullanıcıları WinKey+R klavye kısayolu ile erişebilirsiniz. Ancak Windows 7 ve altı sistemler kullanıyorsanız aşağıdaki yolu izleyerek çalıştır bölümünü aktifleştirebilirsiniz.

Çalıştır Komutları için Çalıştır Menüsü Nasıl Aktifleştirilir?

  1. Çalıştır komutlarını girebilmeniz için öncelikle bu menüyü aktif hale getirmelisiniz. Başlat menüsünde çalıştır yok ise şu adımları izlemelisiniz. Öncelikle görev çubuğunda farenizin sağ tuşu ile aşağıdaki menüden Özellikler seçeneğine girmelisiniz.
  2. Ardından çıkan pencerede Başlat Menüsü üst sekmesine, bu bölümde de Özelleştir butonuna basmalısınız. Çıkan yeni pencerede çalıştır komutunu aktif hale getireceğiz.
  3. Açılan pencerede aşağıdaki resimde gördüğünüz dikdörtgen içerisindeki Çalıştır Komutu seçeneği sizde işaretsiz durumda olabilir. İşaretli değil ise çalıştır komutları sizde aktif olmayacaktır. Dolayısı ile bu kutucuğu işaretleyiniz. Ardından Tamam butonuna basarak tüm ekranlardan çıkınız.
  4. Tüm bu ayarlamaları yaptığınızda artık başlat menünüzde çalıştır butonu aktif hale gelecektir. Artık çalıştır komutları girebilirsiniz. Şimdi komutlarımız ve ne işe yaradıklarını inceleyelim.

1-Bilgisayarı Otomatik Kapatma Komutu

Bilgisayarı başında film izleyenler ve uyuyakalanlar ya da bir indirme işlemi sonucunda bilgisayarının boşuna açık kalmasını istemeyen kullanıcıların imdadına yetişecek bu komut saniye cinsinden bir zaman yazdığınızda bilgisayarı otomatik kapatma görevini yerine getiriyor. Çalıştır penceresine aşağıdaki kodu yazmanız yeterli olacaktır.

shutdown -s -t 3600

Bu kod içerisindeki bölümler -s bölümü bilgisayarın kapatılacağı anlamındadır. Eğer yeniden başlatılsın isterseniz s yerine r yazmanız yeterli olacaktır. Zaman birimi olarak kod içindeki 3600, 1 saatin saniye cinsinden eşitidir. Yani 60 x 60 = 3600 saniye şeklinde.

Bilgisayarınızın kapanırken zorlanmasını yani açık uygulamaların her türlü kapatılmasını istiyorsanız -f kodunu ekleyebilirsiniz.

Yazdığınız bu kodu iptal etmek isterseniz yine çalıştır ekranına shutdown -a yazmanız yeterli olacaktır.

2-Bilgisayarın Özelliklerini Görme

Basit bir şekilde bilgisayar özelliklerini görme komutunu girerek anakart, işletim sistemi, işlemci, ram miktarı ve ekran kartı bilgileri gibi basit bilgilere erişebilirsiniz. Bunun için çalıştır satırına dxdiag yazmanız yeterli olacaktır. Bunun için bir farklı çalıştır komutu olan msinfo32 komutunu da kullanabilirsiniz. Bu komut sizi Sistem Bilgisi ekranına ulaştıracaktır.

3-Kayıt Defteri Açmak

Kayıt defteri Windows İşletim sisteminin bilgi tarlasıdır. Kayıt defteri sayesinde sisteminiz ile alakalı tüm ince ayarları yapabilirsiniz. Ancak bu kısım kullanılırken internetten araştırma yapılmalı ve uygun değişiklikler yapılmalıdır. Geri dönülmez hatalar ve sistem çökmeleri yaşayabilirsiniz. Lütfen tecrübesiz kullanıcılar kayıt defterinden uzak dursun.

Windows Kayıt Defterine erişmek için çalıştır komutları olarak regedit yazmanız yeterli olacaktır. Bu kod sizin kayıt defterine erişimizi sağlayacaktır.

4-Paint Uygulamlasını Açmak

Başlar>Tüm Programlar>Donatılar>Paint yolu oldukça uzunken çalıştır yardımı ile hızlıca Paint uygulamasına erişebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey çalıştır ekranına mspaint yazmak ve tamam butonuna tıklamak olacaktır.

5-Aygıt Yöneticisini Açmak

Aygıt Yöneticisi ile sisteminizde kurulu olan donanımlara erişebilir, sürücüsü eksik olan donanımınızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Normalde Bilgisayar>Sağ Tık Menüzü>Özellikler>Aygıt Yöneticisi yolunu izlemeniz gerekirken çalıştır ekranına sadece devmgmt.msc yazarak aygıt yöneticisine ulaşabilirsiniz.

6-Sistem Yapılandırması Uygulamasını Açmak

Sistem yapılandırması uygulaması ile sisteminiz başlarken açılacak olan uygulamaları seçebilir ve bilgisayarınızın açılış hızını artırabilirsiniz. Üçüncü parti uygulamalar yerine kullanılabilecek olan bu yönteme ulaşmak için çalıştır penceresine msconfig yazmanız yeterli olacaktır.

7-Microsoft Office Uygulamalarını Açmak

Eğer bilgisayarınızda Microsoft office kutulu ise çalıştır komutları yardımı ile Word, Excel, Powerpoint gibi uygulamalara hızlıca erişebilirsiniz. Aşağıdaki liste ile office uygulamalarını kısa yollarını sizlere veriyorum. Çalıştır ekranına bu kodları yazmanız yeterli olacaktır.

  • windord : Microsoft Word açmanıza yardımcı olur
  • excel : MS Excel yazılımını açar
  • powerpnt : Power Point uygulamasını açar
  • access : Ms Access uygulamasını açar

8-Sistem Onarma Kodları

Sisteminiz bir süre sonra kararsız halde çalışıyor yada bazı hatalar veriyor ise çalıştır ekranına yazacağımız bir kod yardımı ile sistemimizi tarayabilir ve onarabiliriz. Çalıştır ekranına sfc /scannow yazmanız bir tarama işlemi başlatacak ve sisteminizdeki bozuk, eksik ya da zarar görmüş dosyaların taramasını yaparak onarımını yapacaktır.

9-Diğer Uygulamaların Çalıştır Komutları

Bu bölümde ise sizlere tüm bu liste dışında bilgisayarınızda bulunan yada sonradan kurduğunuz bazı uygulamaların çalıştır komutları ile nasıl başlatılabileceğine dair bir liste vereceğim. Aşağıda yine açıklamaları ile komutların listesini sizelere sundum.

acrobatPDF Okuyucu (kurulu ise)
photoshopAdobe Photoshop (kurulu ise)
ccleanerCcleaner (kurulu ise)
chromeChrome Web Tarayıcı (kurulu ise)
wmplayerWindows Media Player
writeWordpad
mspaintPaint
Yazımıza kaynak olan komutları listesini bu bağlantıdan bulabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski